Omlet owsiany z warzywami
Publikacja: 30 listopada 2018 Autor:Składniki
Na 1 porcję:
- 2 całe jajka
- 1 białko jaja
- 2 łyżki płatków owsianych (20 g)
- 30 g cebulki
- 40 g pieczarek
- 80 g pomidora świeżego
- 1 plaster szynki wiejskiej (15 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na prawie sztywną pianę. Do ubitych białek dodać pokrojone w kostkę warzywa i szynkę, płatki owsiane oraz żółtka. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, dodać świeżą bazylię i delikatnie wymieszać. Masę przelać na patelnię nasmarowaną olejem. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem ok 4 minut, następnie przerzucić omlet na drugą stronę (np. wspomagając się talerzem i łopatką) i znów smażyć ok 2 minut.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 414 kcal, B: 26,6 g, T: 23,7 g, W: 23,7
Jajka – źródło pełnowartościowego białka, witaminy D, lecytyny dobrej dla mózgu i układu krążenia
Płatki owsiane – źródło błonnika rozpuszczalnego, beta-glukanu obniżającego stężenie cholesterolu, źródło witamin z grupy B

