Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Omlet owsiany z warzywami

Omlet owsiany z warzywami

Publikacja: 30 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 1 porcję:

  • 2 całe jajka
  • 1 białko jaja
  • 2 łyżki płatków owsianych (20 g)
  • 30 g cebulki
  • 40 g pieczarek
  • 80 g pomidora świeżego
  • 1 plaster szynki wiejskiej (15 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na prawie sztywną pianę. Do ubitych białek dodać pokrojone w kostkę warzywa i szynkę, płatki owsiane oraz żółtka. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, dodać świeżą bazylię i delikatnie wymieszać. Masę przelać na patelnię nasmarowaną olejem. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem ok 4 minut, następnie  przerzucić omlet na drugą stronę (np. wspomagając się talerzem i łopatką) i znów smażyć ok 2 minut.


Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E: 414 kcal, B: 26,6 g, T: 23,7 g, W: 23,7

Jajka – źródło pełnowartościowego białka, witaminy D, lecytyny dobrej dla mózgu i układu krążenia

Płatki owsiane – źródło błonnika rozpuszczalnego, beta-glukanu obniżającego stężenie cholesterolu, źródło witamin z grupy B


Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

poznaj nasze usługi albo umów wizytę

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!