Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Omlet faszerowany

Omlet faszerowany

Publikacja: 17 października 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki razowej (5 g)
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz
  • Farsz: 4 duże pieczarki (100 g) + ½ cebulki (25 g) + 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Bazylia świeża do dekoracji

Sposób przygotowania

Jajka połączyć z mąką i mlekiem, dokładnie roztrzepać tak, by nie było grudek, dodać odrobinę soli i pieprzu. W między czasie przygotować farsz: pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w kostkę. W rondelku z dodatkiem oleju poddusić warzywa, przyprawić do smaku. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wierzch się zetnie. Omlet przełożyć na duży talerz. Na połowę wyłożyć farsz pieczarkowy, dodać pokrojone na pół pomidorki. Przykryć drugą połową omletu tak, by przybrał kształt półksiężyca. Udekorować bazylią.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E: 320 kcal, B: 19 g, T: 21,6 g, W: 11,4 g

Jaja – bomba witaminowa, zawierają m.in. witaminę A i D oraz lecytynę.


Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!