Omlet faszerowany
Publikacja: 17 października 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki razowej (5 g)
- 3 łyżki mleka 2%
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
- Farsz: 4 duże pieczarki (100 g) + ½ cebulki (25 g) + 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- 5 pomidorków koktajlowych
- Bazylia świeża do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka połączyć z mąką i mlekiem, dokładnie roztrzepać tak, by nie było grudek, dodać odrobinę soli i pieprzu. W między czasie przygotować farsz: pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w kostkę. W rondelku z dodatkiem oleju poddusić warzywa, przyprawić do smaku. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wierzch się zetnie. Omlet przełożyć na duży talerz. Na połowę wyłożyć farsz pieczarkowy, dodać pokrojone na pół pomidorki. Przykryć drugą połową omletu tak, by przybrał kształt półksiężyca. Udekorować bazylią.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 320 kcal, B: 19 g, T: 21,6 g, W: 11,4 g
Jaja – bomba witaminowa, zawierają m.in. witaminę A i D oraz lecytynę.