Umów wizytę
Processed with VSCO with a2 preset

Przepis na letnią potrawkę z kurczaka

Składniki

Na 6 porcji:

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 6 średnich marchewek
  • 2 średniej wielkości pory
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 360 g suchej kasza pęczak

Opis przygotowania

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni dwie łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka. W międzyczasie marchewki umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Pora umyć i pokroić w talarki. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.

 

Kurczaka przełożyć do dużego rondla. Dodać bulion warzywny i startą marchewkę. Gotować przez chwilę. Następnie dodać resztę warzyw. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.

 

Po zdjęciu z palnika ostudzić chwilę danie i na koniec dodać jogurt naturalny. Podawać z kaszą pęczak.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!