Umów wizytę
49561111_303571466960607_7715557603622780928_n

Przepis na krem z brokułu

Składniki

Na 4 porcje:

 

  • 500 g brokułu
  • 2 marchewki (160 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 50 g pora
  • 150 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g selera korzeniowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 1 l bulionu warzywnego (przyrządzonego samodzielnie lub z kostki eko)
  • Kmin rzymski, świeżo zmielony pieprz, kurkuma

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem brokułu) pokroić, zalać bulionem warzywnym (samodzielnie przyrządzonym lub z kostki eko), gotować ok. 10-15 minut. Dorzucić brokuła podzielonego na różyczki, gotować przez kolejne 10 minut lub do momentu, w którym wszystkie warzywa będą miękkie.  

 

Zupę doprawić szczyptą kminu rzymskiego, kurkumą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zblendować na gładki krem. 

 

Podawać z kleksem jogurtu greckiego (ok. 1 łyżeczka na 1 porcję).

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

  • Energia: 180 kcal
  • Białko: 11,4 kcal
  • Tłuszcze: 4,9 g
  • Węglowodany: 25,3 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!