Kotlety z czerwonej soczewicy
Publikacja: 14 listopada 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 4 porcje:
- 150 g suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula (100 g)
- 1 marchew (80 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 łyżki otrębów (8 g)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (30 g)
- Sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 3 łyżeczki koperku świeżego
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Całość przełożyć do rondelka, podlać wodą i dusić przez kilka minut. Ugotowaną soczewicę wymieszać w jednej misce z duszonymi warzywami i przyprawami, wszystko zblendować i dodać posiekany koperek, otręby i mąkę. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kotleciki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kotlety na złoty kolor.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 Porcja: E: 237 kcal, B: 10,8 g, T: 6,5 g, W: 36,8 g
Soczewica – dobre źródło żelaza, kwasu foliowego i białka roślinnego