Umów wizytę
53766681_2248296335488244_8925460989101473792_n

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki

Na 4 porcje:

  • ½ główki młodej kapusty (ok. 800 g)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g kiełbasy wiejskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku
  • Sok z cytryny
  • Sól morska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, po chwili dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę wiejską dobrej jakości (u nas przyrządzona z mięsa z pewnego źródła).

 

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, ziemniaki i seler pokroić w wedle uznania. Tak przygotowane warzywa dodać garnka z cebulą i kiełbaską. Całość zalać bulionem i wodą (50/50). Dodać 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotować przez ok. 20 minut. 

 

Pod koniec dodać koperek, skropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą morską i pieprzem.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!