Jaglane raffaello
Publikacja: 6 grudnia 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 25 kulek:
- 130 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ksylitol
- 45 g wiórek kokosowych
- 25 g migdałów blanszowanych
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
W rondelku zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i miód. Dodać szczyptę soli. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu. Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 kulka: Energia: 48,2 kcal B: 1,4 g, T: 2,2 g, W: 6,2 g
Kasza jaglana – źródło witamin z grupy B i krzemu
Migdały – źródło witaminy B2, E, potasu i magnezu
Wiórki kokosowe – źródło błonnika pokarmowego, magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego