Gulasz drobiowy z bakłażanem
Publikacja: 14 października 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 2 porcje:
- ½ bakłażana (120 g)
- 1 cebula (100 g)
- Kawałek pora (100 g)
- ½ czerwonej papryki (100 g)
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- 1 łyżka oleju (10 g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (30 g)
- Sól, pieprz, papryka słodka, cząber
- Posiekany koperek
- 100 g suchej kaszy gryczanej
Sposób przygotowania
Bakłażana umyć, pokroić w większą kostkę, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Cebulę i pora pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju w rondelku. Paprykę i pierś z kurczaka posiekać w paski, dodać do garnka wraz z bakłażanem. Wszystko delikatnie podsmażyć, aby mięso się z wierzchu ścięło. Przyprawić papryką słodką, cząbrem i pieprzem. Całość zalać wodą tak, by wszystkie składniki zostały zakryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane koperkiem z ugotowaną kaszą gryczaną.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 380 kcal, B: 31,9 g, T: 8,8 g, W: 43 g
Bakłażan – źródło potasu, wapnia, magnezu oraz błonnika pokarmowego
Kasza gryczana – źródło witamin z grupy B, magnezu i cynku