Umów wizytę
1 (8)

Przepis na gazpacho z arbuzem

Składniki

Na 2 porcje:

  • ½ małego arbuza
  • 5 średnich pomidorów
  • 6 pomidorków koktajlowych różnokolorowych
  • 1 mała fioletowa papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • kilka listków czerwonej sałaty karbowanej
  • 1 łyka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa oraz arbuza umyć i obrać. Wyjąć pestki z arbuza i pokroić na małe części. Pomidory, 2/3 papryki filetowej, zieloną paprykę, ogórek gruntowy również pokroić na małe kawałki. Przełożyć warzywa wraz arbuzem do blendera i zmiksować. Przyprawić i następnie wstawić do lodówki na pół godziny przed podaniem.

 

Udekorować pokrojonymi w połówki różnokolorowymi pomidorkami koktajlowymi, czerwoną sałatą karbowaną oraz pozostałą 1/3 pokrojonej papryki fioletowej w paski. Dodać pół łyżeczki oliwy z oliwek na porcję.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!