Faszerowane cukinie
Publikacja: 19 listopada 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 2 porcje (ok. 8 łódeczek):
- 2 cukinie (1200 g)
- 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 marchew (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 pieczarki (60 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 8 plastrów mozzarelli (120 g)
- Sól, chili, oregano
Sposób przygotowania
Cebulę, marchew i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż, a następnie na pół tak, by z jednej cukinii powstały 4 łódeczki, z których należy wydrążyć środek. Wydrążone nasiona cukinii dodać do farszu z mięsem i całość dusić przez ok. 10-15 minut, pod koniec przyprawić do smaku. Łódeczki cukinii lekko posolić, następnie wypełnić farszem, na wierzch położyć plastry mozzarelli. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Cukinie ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25-30 minut.
Wartości odżywcze:
1 porcja (4 łódeczki): E: 515 kcal, B: 41,6 g, T: 27,5 g, W: 32 g