Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Publikacja: 19 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 2 porcje (ok. 8 łódeczek):

  • 2 cukinie (1200 g)
  • 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 marchew (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 pieczarki (60 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 8 plastrów mozzarelli (120 g)
  • Sól, chili, oregano

Sposób przygotowania

Cebulę, marchew i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż, a następnie na pół tak, by z jednej cukinii powstały 4 łódeczki, z których należy wydrążyć środek. Wydrążone nasiona cukinii dodać do farszu z mięsem i całość dusić przez ok. 10-15 minut, pod koniec przyprawić do smaku. Łódeczki cukinii lekko posolić, następnie wypełnić farszem, na wierzch położyć plastry mozzarelli.  Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Cukinie ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25-30 minut.

Wartości odżywcze:

1 porcja (4 łódeczki): E: 515 kcal, B: 41,6 g, T: 27,5 g, W: 32 g



Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

poznaj nasze usługi albo umów wizytę

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!