Domowa granola
Publikacja: 20 listopada 2018 Autor:Składniki
Na 7 porcji:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g i nasion słonecznika
- 60 g orzechów włoskich
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
Sposób przygotowania
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać grubo posiekane orzechy włoskie, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Herbatę połączyć z miodem i wlać do miski. Wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zawartość miski wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 10 minutach pieczenia przemieszać i piec przez ok 3 minuty na lekko miodowy kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu domową granolę można przechowywać przez kolejne 3 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Podawać z jogurtem, smoothie boowl lub owsianką.
Wartości odżywcze:
1 porcja: E=266 kcal, B =8,1 g, T=16,8 g, W=19,9 g
Płatki owsiane- zawierają spore ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy B6, która wypływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

