Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Domowa granola

Domowa granola

Publikacja: 20 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 7 porcji:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g i nasion słonecznika
  • 60 g orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty

Sposób przygotowania

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać grubo posiekane orzechy włoskie, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Herbatę połączyć z miodem i wlać do miski. Wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zawartość miski wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 10 minutach pieczenia przemieszać i piec przez ok 3 minuty na lekko miodowy kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Po ostudzeniu domową granolę można przechowywać przez kolejne 3 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podawać z jogurtem, smoothie boowl lub owsianką.

Wartości odżywcze:

1 porcja: E=266 kcal, B =8,1 g, T=16,8 g, W=19,9 g

Płatki owsiane- zawierają spore ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy B6, która wypływa na funkcjonowanie układu nerwowego.



Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

poznaj nasze usługi albo umów wizytę

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!