Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Domowa granola

Domowa granola

Publikacja: 20 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 7 porcji:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g i nasion słonecznika
  • 60 g orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty

Sposób przygotowania

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać grubo posiekane orzechy włoskie, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Herbatę połączyć z miodem i wlać do miski. Wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zawartość miski wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 10 minutach pieczenia przemieszać i piec przez ok 3 minuty na lekko miodowy kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Po ostudzeniu domową granolę można przechowywać przez kolejne 3 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podawać z jogurtem, smoothie boowl lub owsianką.

Wartości odżywcze:

1 porcja: E=266 kcal, B =8,1 g, T=16,8 g, W=19,9 g

Płatki owsiane- zawierają spore ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy B6, która wypływa na funkcjonowanie układu nerwowego.



Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

poznaj nasze usługi albo umów wizytę

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!