Umów wizytę
50687286_744874502560860_9090527100661661696_n

Przepis na czerwone tajskie curry z kurczakiem

Składniki

Na 3 porcje:

 

  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 100 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 1 podłużna papryczka chili
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka wody
  • Sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • Kolendra

Opis przygotowania

Warzywa pokroić w większe części, papryczkę chili w cienkie paseczki, kurczaka w cienkie plasterki. W dużym garnku lekko podgrzać pastę curry, następnie wlać mleczko kokosowe i wodę – całość zagotować i dobrze wymieszać. 

 

Do gotującego się mleczka wrzucić pierś z kurczaka, gotować 3 minuty, następnie dodać warzywa wraz z papryczką i gotować 2 minuty. Całość wymieszać, dodać sos rybny i gotować jeszcze 2 minuty. Po wyłączeniu ognia dodać sok z limonki. 

 

Każdą porcję można posypać kolendrą i podawać z ryżem.

Najważniejsze wartości odżywcze

  • Energia: 387 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 30,6 g
  • Węglowodany: 12,5 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!