Curry z krewetkami
Publikacja: 27 października 2018 Autor:Składniki
Na 2 porcje:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 12 pomidorków koktajlowych
- ½ puszki mleczka koksowego
- 1 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, odrobina soli
- 100 g suchego ryżu brązowego lub dzikiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
Ryż ugotować. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem oraz 1 łyżką pasty curry. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać pastę imbirowo-czosnkową, chwilę smażyć. Następnie dodać krewetki, smażyć 2 minuty, przerzucić na drugą stronę i znów smażyć 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe, dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem świeżej kolendry. Dusić 5 minut, dodać pokrojone na pół pomidorki i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z ryżem, posypane kolendrą.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 525 kcal, B: 31,5 g, T: 23,5 g, W: 49,6 g
Krewetki – źródło łatwo-przyswajalnego białka i kwasów omega-3
Imbir – działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, łagodzi mdłości
Czosnek – naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo

