Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Curry z krewetkami

Curry z krewetkami

Publikacja: 27 października 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 2 porcje:

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • ½ puszki mleczka koksowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, odrobina soli
  • 100 g suchego ryżu brązowego lub dzikiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem oraz 1 łyżką pasty curry. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać pastę imbirowo-czosnkową, chwilę smażyć. Następnie dodać krewetki, smażyć 2 minuty, przerzucić na drugą stronę i znów smażyć 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe, dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem świeżej kolendry. Dusić 5 minut, dodać pokrojone na pół pomidorki i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E: 525 kcal, B: 31,5 g, T: 23,5 g, W: 49,6 g

Krewetki – źródło łatwo-przyswajalnego białka i kwasów omega-3

Imbir – działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, łagodzi mdłości

Czosnek – naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo


Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!