Na 1 bochenek (13 kromek):
Przygotować rozczyn: odlać pól szklanki letniej wody, dodać drożdże i cukier – dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać mąkę żytnią i pszenną, siemię lniane, słonecznik, otręby i sól. Dodać rozczyn i pozostałą część wody – wyrobić ciasto ręką lub za pomocą robota. Ciasto powinno być wilgotne i kleiste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut.
Formę do ciasta (keksówka 26,5 cm x 6 cm x 13 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i umieścić w foremce, wygładzić wierzch i lekko posmarować olejem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut (ciasto po tym czasie powinno z wierzchu wyjść z formy). Piec w temp. 220 st. C przez 45-50 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Pokroić na ok. 13 kromek (kromki powinny być dosyć grube).