Umów wizytę
49304737_1273672829447391_2430785682323537920_n

Przepis na chleb razowy z siemieniem lnianym

Składniki

Na 1 bochenek (13 kromek):

 

  • 400 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 50 g siemienia lnianego
  • 45 g słonecznika
  • 15 g otrębów
  • 8 g soli
  • 5 g cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 7 g otrębów do obtoczenia formy

Opis przygotowania

Przygotować rozczyn: odlać pól szklanki letniej wody, dodać drożdże i cukier – dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

 

W dużej misce wymieszać mąkę żytnią i pszenną, siemię lniane, słonecznik, otręby i sól. Dodać rozczyn i pozostałą część wody – wyrobić ciasto ręką lub za pomocą robota. Ciasto powinno być wilgotne i kleiste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut. 

 

Formę do ciasta (keksówka 26,5 cm x 6 cm x 13 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i umieścić w foremce, wygładzić wierzch i lekko posmarować olejem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut (ciasto po tym czasie powinno z wierzchu wyjść z formy). Piec w temp. 220 st. C przez 45-50 minut. Pozostawić do wystudzenia. 

 

Pokroić na ok. 13 kromek (kromki powinny być dosyć grube).

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!