Umów wizytę

Wspomaganie leczenia
Insulinooporności

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to schorzenie, które może być przyczyną cukrzycy typu 2. Jest to stan, w którym tkanki gorzej reagują na wytworzoną przez trzustkę insulinę, powodując przy tym znaczne zwiększenie poziomu glukozy we krwi. Insulinooporność bardzo często idzie w parze z hiperinsulinizmem. Stan ten nie należy do bezpiecznych, bowiem ratując organizm przed pojawieniem się cukrzycy, doprowadza do zakłóceń w funkcjonowaniu pozostałych narządów. Lekarze nie potrafią jednoznacznie określić przyczyn pojawienia się insulinooporności. Niektórzy uważają, że podłożem powstałych dolegliwości mogą być czynniki genetyczne. Pozostali zaś winą za pojawienie się omawianych zaburzeń są czynniki środowiskowe, do których zaliczyć można: otyłość, brak aktywności fizycznej, stres czy złą dietę. 

 

Początek insulinoporności może pojawić się już w życiu płodowym. Może pogłębić się w ciągu dalszego rozwoju, jednak niewykluczone, że wcześnie wykryta może zostać wyleczona. Aby tak się stało, konieczne jest podjęcie odpowiednich kroków, do których na pierwszym miejscu należy zaliczyć odpowiednio zbilansowaną dietę. Aby mieć pewność, że spożywane posiłki pomagają w walce z insulioopornościąwarto o pomoc poprosić specjalistę, który na podstawie wywiadu żywieniowego oraz wyników badań przygotuje odpowiedni jadłospis, oparty na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Kolejnym krokiem powinna być aktywność fizyczna pobudzająca organizm chorego do zrzucenia zbędnych kilogramów oraz eliminacja używek, unikanie stresu i odpowiednia ilość snu. Wszystkie powyższe działania zapobiegną zaburzeniom w działaniu insuliny, co w przyszłości przełoży się na uniknięcie zachorowania na cukrzycę.

Nasi dietetycy posiadają bogate doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z insulinoopornością.

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!