Choroby dietozależne to prawdziwa plaga dzisiejszych czasów. Niestety, ciągle sukcesywnie rośnie odsetek osób z cukrzycą czy hipercholesterolemią. Schorzenia te są ściśle związane ze spożywanymi pokarmami. Dlatego, rola dietetyka w tym przypadku jest nieoceniona. Zwykle wizyta w gabinecie dietetycznym kojarzona jest z utratą zbędnych kilogramów – owszem, bardzo często należy zredukować masę ciała, by obniżyć parametry lipidowe czy glukozę we krwi – jednak nie zawsze to otyłość jest główną przyczyną chorób.
Prowadzimy konsultacje żywieniowe z zakresu:
- Zaburzeń gospodarki węglowodanowej – chętnie pomożemy Ci, jeśli chorujesz na cukrzycę typu II, insulinooporność, hipoglikemię reaktywną oraz w przypadku nieprawidłowych wartości glukozy we krwi.
- Zaburzeń gospodarki lipidowej – dobierzemy odpowiedni dla Ciebie plan żywieniowy, jeśli masz zbyt wysokie stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- Chorób układu krążenia – doradzimy, na które produkty spożywcze należy zwrócić szczególną uwagę, jeśli masz nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, chorobę zakrzepowo-zatorową, czy niedokrwistość.
- Chorób układu pokarmowego – ustalimy indywidualny dla Ciebie jadłospis, jeśli masz problemy z żołądkiem, wątrobą, trzustką, czy jelitami.
- Osteoporozy – z miłą chęcią podzielimy się z Tobą naszą wiedzą na temat odżywiania w tej jednostce chorobowej.
Jednym ze schorzeń, w którym dieta ma ogromne znacznie, jest cukrzyca, szczególnie ta typu 2. Jest to choroba cywilizacyjna i dietozależna, coraz częściej rozpoznawana u osób zapracowanych czy otyłych, nie mających czasu odpowiednio zbilansować posiłków. Zaburzenie to objawia się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi. Często powiązana jest z insulinoopornością, która jest pierwszym symptomem i nieleczona doprowadza do pojawienia się cukrzycy.
Cukrzyca (Diabetes mellitus) rozwija się w organizmie człowieka etapami. W początkowej fazie objawy mogą być niezauważalne, jednak z postępem choroby nasilają się, dając jasny obraz. Do najczęściej spotykanych objawów należą: suchość skóry, osłabienie, chroniczne zmęczenie, zaburzenie widzenia, częste oddawanie moczu. Leczenie cukrzycy jest niezwykle ważne, bowiem powikłania mogą być poważne. Zaliczyć do nich można: demencję, niewydolność nerek, ślepotę czy amputację kończyn(szczególnie dolnych).
Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy jest zła dieta. Osoby lubiące wysokokaloryczne jedzenie często uskarżają się na nadwagę, z czasem zmieniającą się w otyłość. Te dwa czynniki powodują większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Chorzy, którzy samodzielnie nie potrafią zadbać o odpowiednio zbilansowane posiłki powinni udać się do specjalisty, który przygotuje dla nich jadłospis oparty o produkty zawierające niski indeks glikemiczny. Wprowadzając odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną do swojego życia, chory ma szansę na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.
Nasza kadra dietetyków oprócz wiedzy dotyczącej sposobów utraty masy ciała, posiada doskonałe kwalifikacje w dziedzinie chorób związanych z dietą. Nasi specjaliści potrafią dobrać odpowiedni plan żywieniowy nawet w przypadku występowania kilku schorzeń jednocześnie.
Bliska współpraca z dietetykiem potrafi przynieść niezwykłe efekty w postaci upragnionej sylwetki, lepszego samopoczucia, a co najważniejsze w przypadku chorób dietozależnych – poprawy wyników badań laboratoryjnych i złagodzenia dolegliwości związanych z problemami zdrowotnymi. Odpowiedni sposób odżywiania jest niezbędny w terapii chorób, wspomaga leczenie farmakologiczne i zdecydowanie poprawia jakość życia.
Jeśli potrzebujesz porady z zakresu odżywiania w chorobie, służymy pomocą. Podchodzimy do każdego przypadku indywidualnie i całościowo. Układając indywidualny plan żywieniowy bierzemy pod uwagę wszystkie problemy, z jakimi się borykasz. Nie zwlekaj zatem i umów się na wizytę.