Pani Joanna Kokoszka uzyskała tytuł mgr dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Specjalizuje się głównie w żywieniu w chorobach dietozależnych oraz autoimmunologicznych. Szczególnym zainteresowaniem darzy tematy wpływu żywienia na: stan skóry, płodności, samopoczucia psychicznego oraz fizycznego. Swoją wiedzę i praktykę zdobywała w wielu warszawskich szpitalach oraz poradniach dietetycznych.
Zwolenniczka prostych i szybkich rozwiązań kulinarnych. Pracuje z pacjentami z podejściem indywidualnym opracowując dla nich jadłospisy na miarę potrzeb zdrowotnych oraz finansowych. Uważa, że nie istnieją problemy żywieniowe, których nie da się rozwiązać. Dla niej wszystko jest kwestią odpowiedniego spojrzenia i doprecyzowania celów oraz narzędzi, którymi się dysponuje. Jej zdaniem każdy może sięgnąć po zdrowie, poprawę wyglądu oraz samopoczucia. Ważna jest jedynie umiejętna hierarchizacja wartości.
Stale się rozwija i poszukuje nowości dietetycznych i kulinarnych. Słowa które najlepiej ją opisują: chęć ciągłego doskonalenia, chęć podejmowania się nowych wyzwań, uczciwa, dbająca o swoje kompetencje. Lubi przemawiać publicznie i dzielić się swoją wiedzą z innymi. Prowadziła szkolenia dotyczące zdrowego odżywiania w pracy, wpływu żywienia na płodność, świadomego odżywiania, realizacji potrzeb żywieniowych w chorobach autoimmunologicznych, wpływie diety na urodę oraz wielu innych.
W wolnym czasie czyta poradniki psychologiczne, gotuje, słucha audiobooków, robi zdjęcia oraz uprawia sport (jogging, yoga).