Umów wizytę
Untitled design (33)

Probiotyki i prebiotyki - ich wpływ na organizm

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie fermentacji mlekowej z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, a rzadziej także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia i Bacillus. Szczepy mikroorganizmów można uznać za probiotyczne wtedy, gdy przejdą cały szereg badań i okażą się bezpieczne, niepatogenne i nietoksynotwórcze. Poza tym muszą wykazywać wysoką oporność na enzymy trawienne, kwas żołądkowy i żółć, być zdolne do adhezji do śluzówki jelitowej, a tym samym zachowywać żywotność i aktywność w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki - jak na nas działają?

Probiotyki charakteryzują się wieloma korzystnymi właściwościami: hamują wzrost mikroflory chorobotwórczej (organizmów pato­gennych, takich jak Salmonella enterica, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Clostridium difficile), usuwają toksyny i kancerogeny z organizmu, zapobiegają zaparciom, zwiększają aktywność układu odpornościowego (produkcję przeciwciał klasy IgA), obniżają poziom cholesterolu, uczestniczą w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K, przeciwdziałają wystąpieniu lub łago­dzą przebieg biegunek poantybiotyko­wych, bakteryjnych i wirusowych oraz zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu. 

 

Dodatkowo wspomagają procesy trawienne i leczą kandydozę oraz próchnicę zębów. Istnieją badania potwierdzające, że podawanie probiotyków zmniejsza występowanie atopowego zapalenia skóry u niemowląt, łagodzi objawy astmy oraz obniża częstość zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych. Probiotyki mogą być również pomocne w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Probiotyki - gdzie się znajdują?

Probiotyki naturalnie są obecne w fermentowanych produktach mlecznych (mleku acidofilnym, jogurtach, maślankach, kefirach), mlekach modyfikowanych oraz kiszonkach. Można je również otrzymać w aptece w postaci różnego rodzaju kapsułek, granulatów do sporządzenia z wodą lub dodawać bezpośrednio do posiłku.

Probiotyki charakteryzują się wieloma korzystnymi właściwościami

Prebiotyki?

Prebiotyki to nieulegające trawieniu składniki węglowodanowe (inulina, fruktooligosacharydy, laktuloza, oligofruktoza), wykazujące korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez selektywne stymulowanie wzrostu i aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii jelitowych. Prebiotyki są pożywką dla probiotyków, i w przeciwieństwie do nich, nie ma w ich składzie mikroorganizmów. Ich źródłem są m.in. cykoria, por, czosnek, cebula, karczochy, szparagi i banany.

 

W pracy przeglądowej Davis i Milner [3] ocenili, że probiotyki i prebiotyki mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, co wynika z ich właściwości immunostymulujących, przeciwzapalnych oraz z możliwości produkcji substancji o działaniu antykancerogennym. Również w badaniach na zwierzętach wykazano, że szczepy Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium longum posiadają zdolność do hamowania procesu kancerogenezy, z kolei zastosowanie prebiotyków powoduje spowolnienie wzrostu guza nowotworowego (m.in. piersi, wątroby, płuc).

 

Z tego względu warto włączyć do diety produkty bogate w probiotyki i prebiotyki, szczególnie przy antybiotykoterapii oraz unikać czynników szkodzących mikrobiomowi (palenia papierosów, stresu, nieprawidłowej diety).

Bibliografia

  1. Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
  2. Zalega J. Szostak-Węgierek D. Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część II. Składniki mineralne, witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(1): 50-58
  3. Davis C.D, Milner J.A. Gastrointestinal microflora, food components and colon cancer prevention. J Nutr Biochem 2009, 20(10): 743-752.

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!