Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyArtykuły ▹ O wpływie diety na skórę

O wpływie diety na skórę

Publikacja: 16 października 2018 Autor: Joanna Kokoszka

Każdego dnia nasze naturalne piękno jest atakowane przez różne czynniki zewnętrzne takie jak: słoneczne promieniowanie UV, toksyny w jedzeniu, zmiany temperatury, wiatr czy też zanieczyszczone powietrze. Każdy z nas też marzy o pięknej, jasnej i promiennej cerze testując co raz to nowsze kosmetyki i oczekując pozytywnych rezultatów. Choć nie jesteśmy w stanie usunąć z naszego życia wszystkich szkodliwych czynników kształtujących kondycję naszej skóry to możemy powstrzymać dodatkowy atak na naszą urodę poprzez odpowiednie żywienie. Od dziś zacznij zatem  pisać historię swojej urody każdym kęsem.

 

Wrogowie piękna

  • Alkohol nie służy urodzie ponieważ zaburza równowagę hormonalną i jest obciążeniem dla wątroby- organu ważnego między innymi dla zdrowej cery. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do szarzenia skóry lub pękania naczynek krwionośnych. Jeśli postanowisz spożywać alkohol pij go z umiarem!
  • Cukier jest jedną z przyczyn powstawania w ciele zaawansowanych produktów glikacji białek powodujących rozkład kolagenu. Ogranicz zatem spożywanie cukru dodanego do różnych produktów  jak i gotowej dosłodzonej żywności spowolniając  tym samym tempo starzenia się skóry.
  • Mięso z hodowli przemysłowej które pochodzi od zwierząt faszerowanych antybiotykami, hormonami i innymi substancjami, które nie służą zdrowiu i ładnemu wyglądowi. Większość takiego mięsa zaostrza stany zapalne, ponieważ zawiera kwasy omega -6. Jeżeli spożywasz białko zwierzęce spożywaj je z umiarem i wybieraj jego źródła ze starannością. Lepiej zjeść mięso zwierząt, które  karmiono trawą i których nie faszerowano hormonami.
  • Nabiał i popularne produkty nabiałowe powstałe z mleka pochodzącego od krów z hodowli przemysłowej zawierają antybiotyki i sztucznie dodane hormony, które powodują skok insuliny w organizmie, a to prowadzi do powstania zmian i stanów zapalnych skóry.
  • Żywność przetworzona to źródło konserwantów, chemicznych dodatków, sztucznych barwników, aromatów, uboga w naturalne upiększające składniki. Pokarmy te są przyczyną stanów zapalnych oraz obciążają organizm wolnymi rodnikami. Wiele przetworzonych produktów ma wysoki indeks glikemiczny co wpływa na gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, a to przyczynia się do powstawania zmarszczek, trądziku i zaburzeń równowagi hormonalnej.

 

Urodowe paliwo

  • Węglowodany od dawna są demonizowane w wielu dietach, jednak nie ma potrzeby całkowitego lub drastycznego ograniczania ich w walce o naturalne piękno. Zrezygnuj tylko z tych, które znajdują się na liście agresorów naszej skóry. Trzymaj się z dala od przetworzonych ziaren, chipsów, napojów gazowanych, deserów z rafinowanym cukrem- są źródłem węglowodanów prostych, które są szybko spalane poprzez co pojawia się szybko uczucie głodu i masz ochotę na więcej. Śmiało natomiast zajadaj się węglowodanami złożonymi zawartymi w warzywach (batatach, burakach, karczochach, groszku, marchewce, kukurydzy, dyni) ziarnach owsa, ziarnach prosa. Produkty te zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika.
  • Tłuszcze są niezbędne, by błony naszych komórek były silne, a co za tym idzie skóra była elastyczna i nawilżona. Tłuszcze poprawiające nasza urodę to tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej kokosowy) ale także tłuszcze zawarte w rybach i algach. Zwróć uwagę na spożycie kwasów omega, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Skup się na szukaniu źródeł kwasów omega- 3 (łosoś, sardynki, orzechy włoskie, nasiona chia, mielonych nasionach lnu).
  • Białka odpowiedniej jakości wpływają na gromadzenie zapasów kolagenu, elastyny i keratyny. Nasza skóra składa się w 25% z białka. Zwiększenie różnorodności białek ( jaja kur z wolnego wybiegu, dziki łosoś, sardynki, ostrygi) w diecie to najlepszy sposób, by dostarczyć organizmowi zrównoważonych dawek aminokwasów.

 

Niezbędniki zdrowej skóry

  • Witamina A – witamina uczestnicząca w odnowie, naprawie oraz produkcji nowych komórek skóry, błon biologicznych i tkanek.
  • Źródłem tego składnika są: bataty, botwina, dynia, jarmuż, marchew, sałata rzymska, szpinak.
  • Witamina B2- wspomaga rozmnażanie i wzrost komórek.
  • Źródłem tej witaminy są: grzyby, jaja od kur z wolnego wybiegu, szpinak.
  • Witamina B3–  witamina niezbędna do naprawy DNA oraz nawilżania skóry.
  • Źródła tego składnika: dziki łosoś, groszek, sardynki, szparagi.
  • Witamna B5- sprawia, że włosy są mocne, a ich naturalny kolor jest intensywny.
  • Źródła tej witaminy: awokado, grzyby, jaja od kur z wolnego wybiegu, ziemniaki.
  • Witamina B7– wspomaga zdrowie włosów i paznokci .
  • Źródła tej witaminy: awokado, botwina, dziki łosoś, jaja od kur z wolnego wybiegu, migdały, rośliny strączkowe.
  • Witamina B9– wspomaga naprawę komórek i syntezę DNA.
  • Źródła tego składnika: cieciorka, brukselka, kiełki, soczewica, szparagi, zielone warzywa liściaste.
  • Witamina C– witamina niezbędna do produkcji kolagenu i elastyny, składników strukturalnych skóry, dzięki którym pozostaje ona jędrna i elastyczna.
  • Źródła tej witaminy to: ananas, brukselka, jarmuż, kiwi, papaja, papryka czerwona, truskawki.
  • Cynk- ważny składnik przy produkcji kolagenu i gojeniu tkanek.
  • Źródła tego składnika: grzyby, cieciorka, komosa ryżowa, nasiona chia, ostrygi, orzechy pekan, pestki dyni, tahini.
  • Selen -chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki oraz wspomaga elastyczność skóry.
  • Źródła selenu: grzyby, orzechy brazylijskie, owies, woda kokosowa.
  • Ginergol– zmniejsza stany zapalane i działa przeciwstarzeniowo, znajdziemy go w imbirze.

 

Jeśli chcesz zdobyć więcej informacji na temat wpływu diety na naszą cerę zapraszamy na konsultacje do naszych specjalistów. Dodatkowo nasi dietetycy mogą ułożyć dla Ciebie zbilansowany jadłospis, który uwzględni Twoje preferencje i cele żywieniowe!

 

Źródła:

1. Przysławski J. Podstawowe składniki odżywcze. II.3. Tłuszczowce (lipidy). [w:] Gertig H, Przysławski J (red): Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd Lekarskie PZWL, Warszawa 2007; 75-10

2. Ziemlański Ś. Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze [w:] Ziemlański Ś (red): Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001: 78-114

3. Raszeja-Kotelba B, Placek W. Kliniczne i terapeutyczne spojrzenie na problem suchej skóry. Pol J Cosmetol 1999; 1: 2-9. 4. Bem B. Rola wyższych kwasów tłuszczowych w fi zjologii skóry. Pol J Cosmetol 2003; 2: 93-101.

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!