Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyArtykuły ▹ Dieta przy niedoczynności tarczycy

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Publikacja: 23 kwietnia 2018 Autor: Joanna Kokoszka

Można pokusić się o stwierdzenie, że prawidłowo dobrana dieta jest równie ważna co farmakoterapia w leczeniu chorób gruczołu tarczowego. Schorzenia tarczycy stanowią poważny problem epidemiologiczny. Szacuje się, że choroby tarczycy dotyczą około 7-9% populacji do 60 roku życia i 10- 12% po 60 roku życia. Ze względu na stężenie hormonów produkowanych przez tarczycę możemy rozróżnić nadczynność i niedoczynność tego gruczołu.

Niedoczynność tarczycy

Przyczyną niedoczynności tego gruczołu jest niskie stężenie hormonów produkowanych przez tarczycę lub ich zaburzony metabolizm w organizmie. Jeżeli niedostateczna produkcja hormonów tarczycy spowodowana jest uszkodzeniem tarczycy mówimy wtedy o niedoczynności pierwotnej. Natomiast jeżeli przyczyną zaburzenia pracy gruczołu tarczowego jest nieprawidłowa praca przysadki mamy do czynienia z niedoczynnością wtórną. Głównymi przyczynami niedoczynności pierwotnej są: choroba Hashimoto, częściowe lub całkowite wycięcie tarczycy, uszkodzenie gruczołu tarczowego, inne zapalenia tarczycy oraz niedobór jodu w diecie. Głównymi przyczynami niedoczynności wtórnej tarczycy są: uszkodzenia przysadki wynikające z urazu lub nowotworu, sarkoidoza.

Składniki pokarmowe na które warto zwrócić uwagę przy niedoczynności tarczycy:

Jod - należy zadbać o odpowiednią podaż tego składnika ( ok 160 µg ). Najlepszym jego źródłem są ryby: dorsz, łosoś, makrela.

Białko - powinno pokrywać 15-20% zapotrzebowania na energię. Bardzo dobrymi źródłami białka są: chude mięso drobiowe, chude mięso wołowe, jajka, ryby, jogurty oraz przetwory mleczne ( pod warunkiem, że chory nie cierpi na nietolerancje).

Naturalne probiotyki - poprawiają i wzmacniają florę bakteryjną jelit. Dobrym źródłem są kiszonki.

Błonnik pokarmowy - niezbędny do zapobiegania zaparciom, a produkty szczególnie bogate w ten składnik: warzywa, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych.

Witamina A - odpowiedzialna jest za kondycję skóry i jej wytworów. Dobre źródła: jaja, podroby, tran rybi.

Witamina B12 - uczestniczy w wytwarzaniu erytrocytów oraz pełni istotną rolę w metabolizmie: białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Jej suplementacja jest wskazana w chorobie Hashimoto. Witamina ta jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Witamina C - odpowiada za syntezę tyrozyny, a jej dobre źródła to: nać pietruszki, czarna porzeczka.

Witamina D - jej niedobór powoduje łamliwość paznokci i włosów oraz suchą skórę. Najlepszymi jej źródłami są: tłuste ryby ( dorsz, tuńczyk, makrela, śledź).

Witamina E - wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, co zmniejsza obrzęki, które często towarzyszą niedoczynności tarczycy. Dobre źródła: jaja kurze, awokado.

Żelazo - składnik ten wchodzi w skład enzymu ( tyreoperoksydazy) która jest kluczowym elementem w szlaku syntezy hormonów tarczycy. Produkty zawierające najwięcej żelaza: wątroba, mięso, ryby, żółtko jaja, twaróg.

Selen – atomy selenu wchodzą w skład grupy enzymów nazywanych selenoproteinazami, które uczestniczą w powstawaniu hormonów tarczycy. Pierwiastek ten znajdziemy w: zbożu, nabiale, jajach, migdałach, rybach, kiełkach warzyw.

Cynk- niedobór tego składnika uniemożliwia prawidłowe wiązanie trójjodotyroniny. Źródła: mięso, jaja oraz przetwory mleczne.

Jeśli opisane powyżej problemy dotyczą Ciebie i szukasz pomocy, zapraszamy na konsultacje do naszej poradni.

Bibliografia:
1. Gibel J: Co jeść przy niedoczynności tarczycy? megamocni.pl, 2015
2. Douglas RM, Hemilä H, Chalker E, Treacy B: Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2004; (4)
3. Mazgaj K: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy. 26/09/2014. https:// dietetycy.org.pl/zalecenia-dietetyczne-niedoczynnosci-tarczycy/

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!