Dieta w zaburzeniach gospodarki lipidowej polega na ograniczeniu spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi (działającej miażdzycogennie) i wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu krążenia – mogą zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu.
Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, niewskazanych przy zaburzeniach gospodarki lipidowej, są m.in. wieprzowina, wołowina, baranina, kaczka, gęsina, dziczyzna, kiełbasy, kabanosy, pasztety, podroby, smalec, tłusty nabiał, a także olej kokosowy i palmowy.
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny spożywać wraz z dietą nie więcej niż 300 mg cholesterolu na dobę, a przy stężeniu frakcji LDL ≥ 100 mg/dl – maksymalnie 200 mg. Cholesterol występuje w tłustym mięsie, śmietanie, żółtych serach, jajach, maśle oraz podrobach.
Dodatkowo należy unikać produktów zawierających izomery trans kwasów tłuszczowych (margaryn piekarniczych, wyrobów cukierniczych i czekoladowych, zup i sosów w proszku, słodkich przekąsek, posiłków typu fast food), ponieważ przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu LDL, a obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Podwyższony cholesterol upośledza funkcjonowanie układu krążenia
Głównym źródłem tłuszczu w diecie powinny być produkty roślinne (oleje, oliwa, awokado, orzechy, ziarna, nasiona) oraz ryby, bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy – obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, zwiększają poziom cholesterolu HDL, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Z tego względu ryby powinny znaleźć się w diecie min. 2 razy w tygodniu.
Jak najczęściej i w jak największej ilości należy spożywać warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe (razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze – gryczana, jaglana, pęczak, płatki owsiane), bogate w antyoksydanty (witaminy i składniki mineralne) oraz błonnik pokarmowy. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegają powstawaniu działającej prozakrzepowo homocysteiny, a błonnik wspomaga wydalanie z organizmu nadmiaru tłuszczu i obniża poziom cholesterolu. Warzywa i produkty zbożowe należy włączyć do co najmniej 3 głównych posiłków.
Zalecenia żywieniowe dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki lipidowej zgodne są z zasadami racjonalnego odżywiania
Jesteśmy specjalistami we wspomaganiu leczenia zaburzeń gospodarki lipidowej.