Umów wizytę
Untitled design (14)

SIBO to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, polegający na wzroście liczby bakterii oraz/lub na występowaniu w tym odcinku szczepów nietypowych, co prowadzi do zaburzonego trawienia i wchłaniania składników pokarmowych (zwłaszcza tłuszczów i witaminy B12) oraz wielu objawów ze strony przewodu pokarmowego – przewlekłego bólu brzucha, biegunek, zaparć, wzdęć, gazów, a także utraty masy ciała, anemii, problemów skórnych i przewlekłego zmęczenia.

SIBO - jakie są przyczyny?

Najbardziej prawdopodobnymi przyczynami jego powstawania są:

  • przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej, które hamują wydzielanie kwasu solnego w żołądku – kwas solny ma działanie bakteriobójcze i stanowi naturalną barierę przed wnikaniem bakterii do dalszych odcinków przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia wydzielania enzymów trawiennych (trzustkowych i żółci),
  • obecność uchyłków w jelicie, które stanowią doskonałe miejsce do namnażania się bakterii i inicjowania stanów zapalnych,
  • guzy i zwężenia w przewodzie pokarmowym,
  • nieprawidłowa praca układu odpornościowego, m.in. zmniejszona produkcja immunoglobuliny IgA, która zapobiega przyleganiu bakterii do śluzówki jelita i hamuje ich namnażanie się.

Czynnikami zwiększającymi ryzyko zachorowania na SIBO są także: zespół jelita nadwrażliwego, choroby zapalne jelit, celiakia, nadmierne spożywanie alkoholu, a także spowolniona motoryka jelit wskutek niewłaściwej diety, niedoczynności tarczycy, neuropatii cukrzycowej bądź stresu oraz związanego z nim nadmiernego wydzielania kortyzolu.

Nadmierne spozywanie alkoholu może być jednym z powodów występowania SIBO

SIBO - jakie sobie z tym radzić?

W przypadku wystąpienia przerostu mikroflory jelitowej oprócz antybiotykoterapii zaleca się stosowanie odpowiedniej diety – najczęściej jest to dieta low-FODMAP, która polega na eliminacji produktów będących pożywką dla bakterii, a więc tych, które zawierają w swoim składzie duże ilości fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli, do których zaliczane są fruktany, galaktany, laktoza, fruktoza oraz sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol.

 

Dieta low-FODMAP składa się z dwóch etapów – w pierwszym na okres 6-8 tygodni eliminuje się wszystkie produkty z dużą zawartością FODMAP, a więc m.in.: nasiona roślin strączkowych, mleko i produkty mleczne, niektóre owoce i warzywa (jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, morele, czosnek, cebulę, kalafior, kapustę), orzechy nerkowca, miód i słodziki. W tym czasie należy obserwować występowanie objawów i szukać ich powiązania z konkretnymi pokarmami. W drugiej fazie, po ustąpieniu objawów oraz poprawie procesu trawienia, stopniowo rozszerza się dietę  o zabronione produkty, biorąc pod uwagę indywidualną tolerancję pacjenta. Faza ta trwa kilka tygodni. Następnie kontynuuje się spożycie produktów, które są dobrze tolerowane i ogranicza się te pokarmy, które wywołują niepożądane dolegliwości.  Aby prawidłowo przejść przez obie fazy, nie należy podejmować się wyzwania samodzielnie. Warto rozważyć pomoc dietetyka. Nasi eksperci otoczą Cię opieką dietetyczną stacjonarnie w Warszawie lub online.

 

Warto pamiętać, że dieta low-FODMAP nie jest dietą bez pszenicy i bez nabiału. Produkty takie jest masło, twarde sery, mleko i jogurty bez laktozy zawierają mniej FODMAP i są dozwolone do spożycia, jako bogate źródło wapnia. Z kolei pieczywo orkiszowe na zakwasie dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, a jego niska podaż powoduje niekorzystne zmiany w mikroflorze jelitowej. Z tego względu również zaleca się jego konsumpcję, mimo że orkisz to stara odmiana pszenicy.

Podsumowanie

Podsumowując, dieta stosowana w SIBO polega na ograniczeniu spożycia produktów zawierających FODMAP do poziomów dobrze tolerowanych. Ścisłe restrykcje nie powinny trwać dłużej niż 8 tygodni, a pacjent przez cały okres powinien znajdować się pod kontrolą wykwalifikowanego dietetyka, który wie jakie produkty należy wyeliminować, jakie ograniczyć i jak prawidłowo zbilansować jadłospis, aby nie doszło do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Nasz dietetyk w Warszawie lub online przyjrzy się dokładnie Twojemu problemowi i zaproponuje rozwiązania, które poprawią komfort Twojego życia.

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!