Każda osoba, której przygoda z odchudzaniem zakończyła się niepowodzeniem, powinna zastanowić się, czy błąd nie tkwił w nieprawidłowym doborze diety i jej kaloryczności. Nie podążajmy za modą na wymyślne kuracje odchudzające. Najprostsze modyfikacje w sposobie żywienia oraz stylu życia przynoszą skuteczne i długotrwałe efekty.
Zachowania i zwyczaje żywieniowe w bardzo istotny sposób determinują nadwagę i otyłość. Nieregularne spożywanie posiłków, przejadanie się, zbyt długie lub zbyt krótkie przerwy między posiłkami to jedne z wielu przyczyn nadmiernej masy ciała. Istotną rolę odgrywa tutaj również sposób spożywania pokarmów, skład pożywienia oraz fakt jedzenia dla rozładowania lęków i emocji. To wszystko składa się na nasze indywidualne cechy, które warunkowane wcześniejszymi wzorcami, pośrednio kształtują kondycję naszego organizmu.
Większość przypadków nadwagi i otyłości można wyjaśnić poprzez zależność, jaka zachodzi między nadmierną podażą kalorii z żywności, a ograniczonym ich wydatkiem. Organizm potrzebuje odpowiedniej ilości składników energetycznych i budulcowych (białko, tłuszcze, węglowodany) oraz minerałów i witamin dostarczonych wraz z pożywieniem, aby prawidłowo funkcjonować. Należy jednak pamiętać, że ich nadmierne spożywanie prowadzi do nadwyżki energetycznej i odkładania tkanki tłuszczowej.
Celem popularnych diet cud jest osiągnięcie jak najlepszych efektów w krótkim czasie. Owszem, poprzez zastosowanie ujemnego bilansu kalorycznego dieta taka umożliwi w szybkim tempie spadek masy ciała, jednak będzie to efekt chwilowy. Bardzo często po zastosowaniu tego rodzaju kuracji odchudzających wraca się do poprzednich nawyków żywieniowych, które odpłacają się w postaci efektu jo-jo. Ponadto, diety te nie uczą prawidłowych zachowań żywieniowych, a przecież jedzenie jest nieodzownym i stałym elementem życia człowieka. Dlatego warto zainwestować czas i energię w edukację racjonalnego i zbilansowanego odżywiania.
Każda osoba, która chce utrzymać odpowiednią masę ciała lub zrzucić zbędne kilogramy powinna ograniczyć kaloryczność jedzenia w rozsądny sposób. Dieta powinna być dobrana indywidualnie do potrzeb jednostki przy uwzględnieniu wieku, płci, aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia.
Podstawową trudność sprawia wiarygodna ocena poziomu aktywności fizycznej oraz interpretacja całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Bardzo często osoby, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała przeszacowują swój poziom aktywności fizycznej i tym samym spożywają zbyt dużą ilość kalorii w stosunku do aktualnego zapotrzebowania organizmu. Zatem należy dokładnie ustalić całkowite zapotrzebowanie energetyczne w oparciu o faktyczny współczynnik aktywności fizycznej (PAL). Aby prawidłowo określić wartość swojego PAL, warto zestawić ze sobą wszystkie czynności wykonywane w ciągu dnia, rozpoczynając od gestykulowania, chodzenia, na ćwiczeniach fizycznych, czy intensywności pracy kończąc. Wówczas, można stwierdzić, który współczynnik (wg definicji mieszczący się w przedziale od 1,2 do 2,4) jest odpowiedni dla naszego trybu życia i będzie pomocny przy obliczaniu odpowiedniej dla nas ilości kalorii do spożycia.
W zdrowej i skutecznej redukcji masy ciała i trwałym utrzymaniu efektów terapii odchudzającej pomóc nam może jedynie konsekwencja w stosowaniu zasad zdrowego odżywiania i świadoma kontrola ilości spożywanych kalorii.
Aby tego dokonać, musimy uświadomić sobie, że:
Bibliografia: